Zia en Pascal van Probello verlengen de levensduur van elektronica
Een college tijdens zijn studie Milieutechniek in Wageningen plantte bij Zia Karimi het zaadje om zich in te zetten voor duurzaam elektronicagebruik.

Zo’n tien jaar later is hij eigenaar van Probello, een reparatieplatform voor elektronische devices, dat inmiddels drie vestigingen heeft. Samen met zijn medewerker Pascal van Vliet, hét gezicht van Probello op de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum, vertelt Zia over de waarde van repareren.
Maar eerst even terug naar dat college. Zia: “De professor liet zien in welk tempo we cruciale mineralen verwerken in elektronische apparaten. Als we dat met deze snelheid blijven doen, zijn deze mineralen – zoals kobalt en nikkel – in 2050 niet meer beschikbaar voor mens en natuur. Terwijl we ze juist nodig hebben! Ik voelde me verantwoordelijk om hier iets aan te doen en ben begonnen met repareren om de levensduur van elektronica te verlengen. Na mijn afstuderen richtte ik Probello op.”
Gameconsoles en drones
Probello repareert draagbare apparatuur zoals smartphones, tablets, laptops en smartwatches, maar ook gameconsoles, joysticks en drones. Naast de drie winkels is er het online platform voor particuliere en zakelijke klanten uit de hele Benelux, die hun product eenvoudig kunnen opsturen. De meest bijzondere dingen zijn al gerepareerd, zoals de afstandsbediening van een immense hijskraan die niet meer werkte. Reparatie door Probello voorkwam dat een groot bouwproject maandenlang stil kwam te liggen.
Toch krijgen Zia en Pascal vooral smartphones binnen. “De meeste smartphoneproblemen hebben te maken met de batterij, het scherm of de oplaadconnector. Repareren is vaak de beste én voordeligste oplossing. Wat groot lijkt – denk aan een telefoon die niet meer oplaadt – is soms iets kleins, zoals vuil in de oplaadpoort. Even schoonmaken is dan genoeg.”
Wél sexy
Volgens Pascal denken ze altijd mee met de klant. “We vinden het vooral belangrijk dat een klant is gebaat bij reparatie en geen nieuw toestel hoeft te kopen. Daarbij vertellen we eerlijk of repareren nog de moeite waard is.”
“Fabrikanten verleiden consumenten constant om nieuwe elektronica te kopen”, zegt Zia. “Reparatie en levensduurverlening komen bijna nooit ter sprake; mensen vinden het niet sexy. Dat willen we veranderen. Kijk bijvoorbeeld naar de screenprotectormachine in onze winkel, waarmee we ter plekke een screenprotector aanbrengen. Klanten vinden dat altijd mooi om te zien. We bieden dus een beschermlaag én een ervaring. Op deze manier willen we mensen interesseren, inspireren en prikkelen, zodat ze terugkomen voor reparatie, onderhoud of refurbished elektronica. We hopen dat mensen vaker bedenken of ze wel écht iets nieuws nodig hebben. Voegt die hogere pixelkwaliteit iets toe?”
Mensen helpen
Probello staat als enige in de regio in het Nationaal Reparateursregister. “Daarmee willen we ons imago versterken”, legt Zia uit. “Er zijn namelijk nogal wat cowboys in deze branche aan het werk.” En dat terwijl er een tekort is aan goede reparateurs. Daarom leidt Probello stagiairs op, zijn leerlingen welkom voor snuffelstages en delen ze vanachter de toonbank hun kennis met klanten. Dat doen ze graag, want repareren is geweldig. Pascal: “Het is sowieso leuk om iets wat kapot is weer heel te maken. Maar het mooiste is dat we iemand ermee helpen. Mensen zijn zo afhankelijk van elektronica, hun hele leven hangt eraan vast. Als het dan weer werkt, zijn ze altijd blij en dat geeft voldoening.”